Tot en met 8 maart ben ik even niet aan het werk. Wanneer u een bestelling plaatst wordt deze na deze tijd verzonden!

hartje en vogel sieraden

hartje ketting, handgemaakte sieraden, zilveren ketting
vogel ring, zilver in borduursteek, ovale ring, handgemaakte sieraden

vogel oorbellen, ovale oorbellen, duifjes oorbellen, handgemaakte sieraden
vogel oorbellen, gezwart zilver in borduursteek, handgemaakte sieraden

hartje ring, ovale ring zilver in borduursteek, hartje ketting, handgemaakte sieraden
vogel ketting, ovale ketting in zilver in borduursteek, duifje ketting, zilveren sieraden, handgemaakte sieraden

hartje oorbellen, ovale zilveren oorbellen, hartje ketting, handgemaakte sieraden

Deze hartje en vogeltjes sieraden zijn geïnspireerd op de oude merklappen die men vroeger maakte als test voor iemands vaardigheid in naaldwerk. Het zijn allen handgemaakte sieraden.

 

Merklappen werden gemaakt door meisjes, in leeftijd variërend van vijf tot veertien jaar, als oefening voor het borduren en merken van het later door hen te maken linnengoed en/of kledingstukken voor hun uitzet. Het alfabet gebruikte men voor het merken van de linnenuitzet en de cijfers om aan te geven hoeveel men van een bepaald soort bezat. Vroeger was het gebruikelijk om het linnengoed één à twee keer per jaar naar wasserijen en blekerijen te brengen. Om diefstal of verwisseling te voorkomen moest het linnengoed derhalve gemerkt worden. De merklappen werden vaak onder moeders leiding gemaakt, maar ook wel onder leiding van een Matresse (lerares). Dit was veelal de vrouw van de schoolmeester. Rond 1880 kwam de schoolwet waarin werd opgenomen, dat aan de lagere scholen onderwijs gegeven diende te worden in onder andere ‘fraaie handwerken voor meisjes’. Dit was de aanzet voor de welbekende rode schoollapjes.

 

De sieraden bestaan uit hele kleine kruissteekjes in de vorm van een hartje of vogeltje. De sieraden zijn gemaakt in zilver maar u kunt het natuurlijk ook in goud bestellen. Neem dan even contact op!